Drukarka fiskalna elzab

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten komunikat stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta zarządzająca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

Drivelan Ultra

W działalności w domach gastronomicznych możemy wystąpić dwa pewne rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie jest ona nawet własnej klawiatury. To dodatkowe rozwiązanie traktowane stanowi w znacznych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić mało charakterystycznych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i prostą obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyznę który z niecierpliwością czeka przy stole na domowe rozliczenie. Dodatkowym walorem istnieje droga zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co umożliwia ich noszenie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć dobre wymiary, pozwalające na jej swobodne przechodzenie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po całym lokalu, a też świeży i dostępny design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwoli na głębokie monitorowanie sprzedaży i długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność sam z pełniejszych kosztów, zatem warto dodać, że przy spełnieniu kilku warunków można otrzymać na ten projekt ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto i dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, aby posiadać okazja jej przetestowania oraz szkolenia ludzi z prawd jej brania i pomocy z pomysłami do obsługi punktów restauracyjnych.